Yaşayan Kültür Hazinesi; Âşık Şeref Taşlıova

05 Haziran 2010 Cumartesi

Ardahan Üniversitesi, peş peşe yaptığı akademik, kültürel ve sosyal faaliyetlerle Ardahan’ı adeta Kültür Merkezi haline getirdi. Henüz iki yaşına giren Ardahan Üniversitesi, köklü üniversiteleri aratmayacak projelere imza atıyor. 

Bugün Aşık Şeref Taşlıova adına bir sempozyum düzenleyerek, UNESCO’nun yaşayan kültür mirası kabul ettiği yaşayan kültür mirasımızı bilimsel bir platforma taşıdı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla, Ardahan Üniversitesi ve Ardahan Belediyesi’nin ortaklaşa düzenlediği ’’Yaşayan Kültür Hazinesi; Âşık Şeref Taşlıova’’ Sempozyumu, Ardahan Merkez Halk Eğitim Müdürlüğü Konferans Salonunda yapıldı. Sempozyuma Ardahan Valisi Mutafa Tekmen, Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, Ardahan Başsavcısı Cemil Akdeniz, Ardahan Belediyesi Başkan Vekili Turan Yıldız, Türkiye’nin değişik üniversitelerinden akademisyenler ile Ardahan Üniversitesi Akademik-İdari Personeli ve çok sayıda öğrenci katıldı. 

Açılış konuşmasını yapan Ardahan Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, toplumların maddi varlıklarının ötesinde manevi varlıklarına sahip çıkma noktasında zaman zaman yeterli itinayı göstermediğini belirterek, Üniversite olarak amacımız, “’Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi’’ kapsamında 2008 yılı için belirlenen yedi sanatçı ve zanaatkâr arasında yer alan Halk Ozanı Şeref Taşlıova’yı yaşamak ve yaşamaktır, dedi. 

Rektör Prof. Dr. Korkmaz ayrıca: “Herakleitos, bir ırmakta iki kez yıkanmaz, derken aslında her şeyin sonsuz bir değişim içinde olduğunu söyler. Değişen her şeyin içinde, değişmeyen tek şey var; o da sözün sultanlığıdır. Söz, içinde yaratıcılık potansiyelini barındıran çok yüksek bir değerdir. İnsanlar sözle kendini yeniden doğurur. İnsan başkalarını tanıdığı sürece kendini tanır. Sanatkârlar, bize başkalarını anlatarak kendimizi tanımamızı sağlar. Ne mutlu ki biz, bugün sözün sultanı için sempozyum düzenledik. Bir ülkenin en büyük serveti böyle büyük insanlardır. Ne mutlu ki biz, bu büyük insanlara, kültürlere sahibiz. Biz bu insanları anarak, kendi içimizde, yani özümüzde oturmayı öğreneceğiz .’’ dedi.

Konuşmasının sonunda Rektör korkmaz, Prof. Dr. Öcal Oğuz’a Âşık Şeref Taşlıova’yı Yaşayan Kültür Hazinesi olarak tescil ettirmede ortaya koyduğu emek ve duyarlılıktan dolayı teşekkür ederek, dünyada her şeyin parayla, pulla, kimyasal silahlarla ölçüldüğü bir dönemde bizler, dünyada barışın egemen olması için çabalayan bir kültürün üyeleriyiz. Ne mutlu bize ki böyle büyük kültür ve değerlere sahibiz, dedi.

Ardahan Valisi Mustafa Tekmen ise, Şeref Taşlıova’nın kültür elçiliği görevini en iyi şekilde yürüttüğünü ifade ederek: "Bir toplumun yaşayışını, örfünü âdetini, kültürünü aktaran tek varlık insandır. Bunu da Yaşayan Kültür Hazinesi Âşık Şeref Taşlıova en iyi şekilde icra etmektedir. Tarihi ve kültürü çok köklü olan bir milletin fertleri olmamız nedeniyle Ardahan Üniversitesi’nin böyle bir sempozyumu düzenlemesi bizim için son derece önemli. Bu sempozyum için emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum. Bu da gösteriyor ki, üniversitemiz kısa sürede büyük işler başarmıştır.’’ şeklinde konuştu.

Halkın da yoğun ilgi gösterdiği sempozyum tüm gün sürdü. Üç oturumda toplam on iki bildirinin sunulduğu sempozyum da Aşık Şeref Taşlıova’nın mensubu olduğu aşıklık geleneği, seslendirdiği halk hikayeleri ve şiirleri ve türküleri ile kültürel bir varlık olarak Aşık Şeref Taşlıova konuşuldu.