Ardahan Üniversitesi’nde (ARÜ) kültürel bir etkinlik daha başarıyla gerçekleştirildi. 17 - 20 Kasım tarihleri arasında düzenlenen ve altısı yurtdışından olmak üzere toplam 14 tarihçinin katıldığı Moskova ve Kars Anlaşmaları Uluslararası Sempozyumu’nun ardından ARÜ, yeni bir bilgi şölenine daha imza attı.
Ardahan Üniversitesi ve Atatürk Kültür Merkezi işbirliğinde, 25-26 Kasım 2011 tarihleri arasında “Edebiyatta Yeni Bir Tür: Küçürek Öykü Sempozyumu” adlı uluslararası katılımlı bir sempozyum yapıldı. Küçürek Öykü Sempozyumu ile Ardahan Üniversitesi, Türk Edebiyat Dünyası’nda Küçürek Öykü üzerine yapılan ilk sempozyumun da ev sahipliğini yapmış oldu.
Ardahan Üniversitesi ve Atatürk Kültür Merkezi işbirliğinde düzenlenen sempozyuma;Ardahan Valisi Mustafa Tekmen, ARÜ Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, Küçürek Öykü’nün Türk Edebiyatı’ndaki en önemli temsilcilerinden yazar Ferit Edgü ve Rasim Özdenören ile Türkiye’nin birçok üniversitesinden 30 akademisyen, Ardahan Üniversitesi akademik-idari personeli ve öğrencileri katıldı.
Rektör Prof. Dr. Ramazan Korkmaz’ın açılış konuşmasıyla başlayan sempozyumda Ardahan Valisi Mustafa Tekmen, Ferit Edgü ve Rasim Özdenören de birer konuşma yaptılar.
Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, “Edebiyatta Yeni Bir Tür: Küçürek Öykü” isimli sempozyumun Türkiye’de ilk defa düzenlendiğini ve böyle bir sempozyuma ev sahipliği yapmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
‘Küçürek Öyküler Zamansızlığa, Mekânsızlığa Tutulan Bir Aynadır’
Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, modern hayatın kendine özgü ifade araçları geliştirmeye başladığını belirtti. Her şeyin aynısından binlerce üretilen bir dönemde türler arasındaki niteliksel farklarında azalmaya başladığını ve insanoğlunun sınırlı bir zaman dilimiyle karşı karşıya kaldığını belirten Prof. Dr. Korkmaz, sözlerine şöyle devam etti: “Küçük zaman dilimlerinde hayatlarımızı düzenlemeye başladık. İnsanoğlunun böylesine zamanla yarışır olduğu bir dönemde anlatı türü de kendine mahsus ifade tarzı geliştirmeliydi. İnsanlar artık uzun zaman harcayarak okumalar yapacakları bir zamana sahip değiller. Ancak gerçekleştirdikleri eylemlerden arta kalan kısa zamanlarda bir anlatı okumak istiyorlar. Bu sebeplerden Küçürek Öykü bu zamansızlığa, mekânsızlığa tutulan bir ayna olarak ortaya çıktı.”
‘Küçürek Öykü Bir Çığlıktır’
Prof. Dr. Korkmaz, Küçürek Öykü’lerin dünyada yeni bir tür olmakla birlikte Türk Edebiyatı’nda 1950’lerden sonra gelişmeye başladığını söyledi. Dünyada ‘short short story’ diye adlandırılan Küçürek Öykü’lere Türk Edebiyatı’nda ‘kısa kısa öykü’, ‘çok kısa öykü’ gibi isimlerin verildiğini ifade etti. Prof. Dr. Korkmaz; “Küçürek Öykü’nün nasıl terimleştirildiğini ise şu sözlerle dile getirdi; “Dünya’da short short story tarzında adlandırmalar alan Küçürek Öykü’lere Türk Edebiyatı’nda kısa kısa öykü, çok çok kısa öykü gibi isimler veriliyor. Biz ise Küçürek Öykü dedik ve böyle terimleştirdik. Kısaca 100 ile 500 sözcük civarındaki anlatılara Küçürek Öykü diyoruz. Ama bana göre, Küçürek Öykü’ler modern insanın zamansızlığına, mekânsızlığına karşı duyarlı davranarak bu kuşatılmışlığını fark ettikten sonraki çığlığıdır. Evet, Küçürek Öyküler bir çığlıktır. Bu sempozyum Türk Edebiyatı’nda yeni bir tür olarak ortaya çıkan Küçürek Öykü’nün yeni alanlarını ve yeni sınırlarını belirleyerek, yeniden bir Küçürek Öykü tanımlamasına olanak sağlayacaktır.”
Ardahan Üniversitesi’nin ev sahipliğini yaptığı bu sempozyumun konusunu ‘orijinal bir konu’ olarak değerlendiren Ardahan Valisi Mustafa Tekmen, çok sayıda bilim insanıyla bir arada olmaktan ötürü duyduğu gururu dile getirdi.
‘Ardahan Üniversitesi En Önde Gelen Değerlerimizdendir’
Vali Tekmen, üniversitelerin bilgileri gelecek nesillere aktarma görevlerinin yanı sıra, yaptıkları ARGE çalışmaları ile bölgesel kalkınmaya destek verme ve diğer kurumların çalışmalarında yol gösterici olma gibi görevlerinin de olduğunu söyledi. Vali Tekmen sözlerine şöyle devam etti; “Bu görev Ardahan Üniversitesi’nin sırtındadır ve üniversitemiz bu görevini başarı ile yerine getirmektedir. Bu sebepten dolayı Ardahan Üniversitesi, Ardahan İli’nin en önde gelen değerlerinin ve en önemli misyonlar üstlenmiş kurumlarının başında gelmektedir. Üzerilerine yüklenen misyonu eksiksiz yerine getirdikleri için başta Rektörümüz Prof. Dr. Ramazan Korkmaz ve ekibine şahsım ve Ardahan adına teşekkür ediyorum.”
‘Prof. Dr. Ramazan Korkmaz Küçürek Öykü Bilincini Aşıladı’
Küçürek Öykü’lerin Türk Edebiyatı’ndaki önemli temsilcilerinden biri olan ve 1950’li yıllarda karşılaştığı Küçürek Öykü’leri yazmak için gayret sarf ettiğini söyleyen yazar Rasim Özdenören, “İtiraf etmeliyim ki yazdıklarımın Küçürek Öykü olup, olmadığının farkında değildim. Ta ki Prof. Dr. Ramazan Korkmaz hocamız yazdıklarımızın Küçürek Öykü olduklarının altını çizene ve bize bunun bilincini aşılayana kadar. Yine itiraf etmeliyim ki, çok fazla ciddiye almak istemediğim bir tür olan Küçürek Öykü’leri ciddiye almamda Prof. Dr. Ramazan Korkmaz son derece etkili olmuştur.”
‘Böyle Bir Toplantıyı Prof. Dr. Ramazan Korkmaz’a Borçluyuz’
Türk Edebiyatı’nda Küçürek Öykü türünün en önemli temsilcilerinden biri olarak gösterilen Ferit Edgü, Modern Türk Edebiyatı’nın bir temsilcisi olarak Ardahan Üniversitesi’nde bulunduğunu dile getirerek; “Prof. Dr. Ramazan Korkmaz’ın Küçürek Öykü olarak terimleştirdiği öyküleri ben başlangıçta minimal öykü daha sonra da öykümsü olarak tanımlamıştım. Küçürek Öykü dediğimiz bu türü tartışma olanağını bize Ardahan Üniversitesi veriyor. Ben böyle bir toplantıda ilk defa bulunuyorum. Bunu Prof. Dr. Ramazan Korkmaz’a borçluyum ”diye konuştu.
Edebiyatta Yeni Bir Tür: Küçürek Öykü Sempozyumu, 25-26 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilen üç oturum ve ardından yapılan değerlendirme oturumu ile sonlandı.