Yazar Rasim Özdenören “Küçürek Öykü” Sempozyumuna Katıldı

14 Aralık 2011 Çarşamba

Ardahan Üniversitesi (ARÜ) ve Atatürk Kültür Merkezi işbirliğinde 25-26 Kasım tarihleri arasında “Edebiyatta Yeni Bir Tür: Küçürek Öykü Sempozyumu” adlı uluslararası katılımlı bir sempozyum düzenlendi. Sempozyuma Küçürek Öykü’nün Türk Edebiyatı’ndaki en önemli temsilcilerinden yazar Rasim Özdenören’in ve Ferit Edgü’nün yanısıra ve yurt içi ve yurt dışından birçok akademisyen ve edebiyatçı da katıldı.

Küçürek Öykü Sempozyumu ile Ardahan Üniversitesi Türk Edebiyat Dünyası’nda Küçürek Öykü üzerine yapılan ilk sempozyumun da ev sahipliği yapmış oldu.

‘Bize Küçürek Öykü Bilincini Prof. Dr. Ramazan Korkmaz Aşıladı’

Küçürek Öykü’lerin Türk Edebiyatı’ndaki önemli temsilcilerinden biri olan ve 1950’li yıllarda karşılaştığı Küçürek Öykü’leri yazmak için gayret sarf ettiğini söyleyen yazar Rasim Özdenören şunları söyledi: “İtiraf etmeliyim ki yazdıklarımın Küçürek Öykü olup, olmadığının farkında değildim. Ta ki Prof. Dr. Ramazan Korkmaz hocamız yazdıklarımızın Küçürek Öykü olduklarının altını çizene ve bize bunun bilincini aşılayana kadar. Yine itiraf etmeliyim ki, çok fazla ciddiye almak istemediğim bir tür olan Küçürek Öykü’leri ciddiye almamda Prof. Dr. Ramazan Korkmaz son derece etkili olmuştur.”

‘Küçürek Öyküler Zamansızlığa, Mekânsızlığa Tutulan Bir Aynadır’ 

Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, modern hayatın kendine özgü  ifade araçları oluşturduğunu, her şeyin aynısından binlerce üretildiğini ve türler arasındaki niteliksel farkların azalarak insanoğlunun sınırlı bir zaman dilimine maruz kaldığını belirtti. Bu süreç içerisinde Küçürek Öyküleri tanımlayan Korkmaz, “Küçük zaman dilimlerinde hayatlarımızı düzenlemeye başladık. İnsanoğlunun böylesine zamanla yarışır olduğu bir dönemde anlatı türü de kendine mahsus ifade tarzı geliştirmeliydi. İnsanlar artık uzun zaman harcayarak okumalar yapacakları bir zamana sahip değiller. Ancak gerçekleştirdikleri eylemlerden arta kalan kısa zamanlarda bir anlatı okumak istiyorlar. Bu sebeplerden Küçürek Öykü bu zamansızlığa, mekânsızlığa tutulan bir ayna olarak ortaya çıktı.”diye konuştu.