Kırgızistan’ın ve Türk dünyasının büyük yazarı Cengiz Aytmatov, 24-25 Mayıs 2012 tarihlerinde Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te düzenlenen “Uluslararası Cengiz Aytmatov ve Türk Uygarlığının Rönesansı” adlı kongrede anıldı. Kırgız-Türk Manas Üniversitesi, Ardahan Üniversitesi, Türksoy ve Issık-Göl Forumu tarafından ortaklaşa düzenlenen kongreye 13 ülkeden yaklaşık 130 seçkin bilim adamı, yazar ve tercüman katıldı. Üniversitemiz’den Rektörümüz Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Orhan Söylemez ve Prof. Dr. Gürkan Doğan, Ardahan Üniversitesi İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyeleri Yrd. Doç. Dr. Bahtiyar Aslan ile Yrd. Doç. Dr. M. Fatih Kanter’in de konuşmacı olarak katıldıkları Kongre’de ünlü yazar Cengiz Aytmatov’un eserleri iki gün boyunca farklı açılardan ele alındı.
Kongrenin açılışından önce katılımcılar Cengiz Aytmatov’un ve babasının mezarlarının bulunduğu Ata Beyit mezarlığını ziyaret ettiler. 1937-1939 yılları arasında katledilen ünlü yazar, şair ve bilim adamlarının yanı sıra Cengiz Aytmatov’un ve babası Törekul Aytmatov’un mezarlarına çiçek bırakılarak saygı duruşunda bulunuldu. Ardından Ata Beyit’te bulunan Müze ziyaret edildi.
Kongrenin Kırgız-Türk Manas Üniversitesi’ndeki açılış programında bir konuşma yapan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, “Cengiz Aytmatov’un sadece Kırgızlar ve Türk Dünyası için değil tüm dünya için önemli bir yazar olduğunun altını çizdi ve Aytmatov’un evrensel düzenin minyatür bir modeli olarak tasarladığı Şeker köyünü, kurduğu zaman-mekân ötesi bağlantılarla bir insanlık laboratuvarına dönüştürdüğünü” vurguladı.
İki gün boyunca yüzün üzerinde bildirinin sunulduğu Kongre’de Cengiz Aytmatov’un eserleri farklı disiplinler ve farklı bakış açılarıyla derinlemesine ele alındı. Kongrenin ikinci gününde Üniversitemizin öğretim üyeleri de paralel oturumlarda bildirilerini sundular. Kongrenin kapanış oturumunda Kırgız-Manas Türk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sebahattin Balcı başkanlığında genel bir değerlendirme yapıldı ve sonuç bildirgesi katılımcıların oybirliğiyle kamuoyuna duyuruldu.
Üniversitemizin Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, kapanış oturumunda “Cengiz Aytmatov, hayatı boyunca insanoğlunun problemlerini çözmeye çalışmıştır. Aytmatov’a bu kadar zor eserler yazmaktan yorulup yorulmadığını sorduğumda ‘Hayır’ diye cevap vermiştir. ‘Yârdan da yaratıcıdan da geçemeyiz’ demiştir.” Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, Aytmatov’un herkesin duymadığını duyduğunu, görmediğini gördüğünü ve dünyayı bir bütün olarak ele almaya çalışan bir dünya yazarı olduğunu da ifade etti. Bu konuşmanın ardından Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, Cengiz Aytmatov’un eşi Maria Aytmatov’a, Kırgız-Manas Türk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sebahattin Balcı ve Kırgız-Manas Türk Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Asılbek Kulmirzayev’e birer plaket takdim etti.
Kongrenin kapanış oturumunu takiben ise Cengiz Aytmatov’un Cengiz Han’a Küsen Bulut romanı temel alınarak hazırlana “Cengiz Han’ın Ak Bulutu” adlı tiyatro gösterisi Kırgız Milli Akademik Dram Tiyatrosu tarafından sahneye konuldu. Muhteşem görsel efektler ve ses donanımıyla sahnelenen eser büyük bir ilgi ve heyecanla izlendi.
Ardahan Üniversitesi’nin de katkılarıyla düzenlenen “Uluslararası Cengiz Aaytmatov ve Türk Uygarlığının Rönesansı Kongresi” bu gösterinin ardından gelecekte yapılması planlanan Aytmatov etkinliklerinin de işaretçisi olarak başarılı bir biçimde sona ermiş oldu.