Kafkasya’nın en büyük halk ozanlarından biri olan Âşık Şenlik ve Türk coğrafyasının asırlardır bağrında yaşayan Âşıklık geleneğiyle ilgili Ardahan Valiliği, Ardahan Belediyesi ve Ardahan Üniversitesi işbirliğiyle planlanan "Ölümünün 100. Yılı Âşık Şenlik ve Türk Dünyası Âşıklar Şöleni" programı Ardahan’da yapıldı. 31 Ekim 2013 tarihinde Âşık Şenlik ve Âşık Şenlik’in kızı Gülenaz Şenlik’in kabirlerinin ziyaretinin ardından 1 Kasım 2013 Cuma günü Ardahan İl Halk Eğitim Merkezi’nde başlayan program Ardahan Üniversitesi Çamlıçatak Yerleşkesi’nde bulunan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’ndeki bilimsel panellerle devam etti. 1-2 Kasım 2013 tarihleri arasını kapsayan Ardahan’daki program, 4 Kasım 2013 Pazartesi günü İstanbul’un Fatih İlçesi’ndeki Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi’nde de gerçekleştirildi.
Program, 1 Kasım 2013’te Ardahan’da Başladı
1 Kasım 2013 Cuma günü Ardahan İl Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonu’nda saat 09.30’dan itibaren açış konuşmalarıyla başlayan programa yurt içinden ve yurtdışından yoğun katılım olduğu gözlendi. Ardahan Valisi Seyfettin Azizoğlu, Ardahan Belediye Başkanı Faruk Köksoy, Ardahan Cumhuriyet Başsavcısı Recai Bilgin, Kırgızistan Çuy Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sulayman Kayıpov, Kafkasya Üniversiteler Birliği (KÜNİB) Başkanı ve Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, Vali Yardımcıları Deniz Pişkin ve Kadir Taner Eser, İl Jandarma Komutanı J. Albay Şefaattin Serten, Ardahan İl Emniyet Müdürü Oktay Bulduk, ARÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Gürkan Doğan, Prof. Dr. Orhan Söylemez ve Prof. Dr. M. Hanefi Palabıyık, ARÜ akademik idari-personeli, yurt içi ve yurt dışından gelen âşıklar ile bilim insanları ve çok sayıda basın mensubu katıldı.
Saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasının ardından başlayan programda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış, Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt, Kars Milletvekilleri Ahmet Arslan ve Prof. Dr. Yunus Kılıç ve Iğdır Valisi Ahmet Pek’in kutlama mesajları yayınlandı. Ayrıca Doç. Dr. Nadejda Tıdıkova tarafından Altay Cumhuriyeti Meclis Başkanı Ciman Belekov’un mesajı da okundu.
“Ardahan Üniversitesi 2013-2014 Akademik Yılı Açılış Töreni”nin de gerçekleştirildiği programda ilk sözü Organizasyon Yürütme Kurulu Başkanı ve Vali Yardımcısı Deniz Pişkin aldı. Vali Yardımcısı Pişkin, Ardahan Valiliği, Ardahan Belediyesi ve Ardahan Üniversitesi işbirliğiyle hazırlanan ve bir bölümü de İstanbul’da düzenlenen organizasyonun çok önemli olduğunu kaydederek, “Bu toprakların yetiştirdiği en nadide değerlerden biri olan Âşık Şenlik gibi bir halk ozanına sahip çıktığı için başta Sayın Valimize ve akademik organizasyon konusundaki tecrübelerinden istifade ettiğimiz Ardahan Üniversitesi Rektörü ile Rektör Yardımcıları ve değerli personeline teşekkür ediyorum.” diye konuştu. Ayrıca Pişkin, programda Ardahan Üniversitesi’nin yeni akademik yılını kutladığını da belirtti.
Rektör Prof. Dr. Korkmaz: Âşık Şenlik, Bu Coğrafyanın Yurt Edinmesinde Çok Önemli Katkılar Sunmuştur
KÜNİB Başkanı ve Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, Âşık Şenlik’in Anadolu ve Kafkasya halkları açısından örnek bir şahsiyet olduğunu ifade ederek, “İnsan yaratılmışların içerisinde kendi içinde oturmayı başarabilen yegâne varlıktır. İnsanın dışında hiçbir varlık kendi içinde oturmayı, bir şahsiyet kazanmayı, bir tarih kurmayı asla başaramaz. Ama bunu başarabilmesi için de geçmişi anması gerekiyor. Dolayısıyla tarihselliği olmayan bir varlığın insan olması da mümkün değildir. Dolayısıyla bu toprakların ruhunu ve geçmişini öğrenerek bu toprakların ruhuna karışmak, insanın kendi içinde oturabilmesinin en önemli göstergelerindendir.” dedi.
Bu bağlamda Kafkasya’nın en büyük halk ozanlarından birisi olan Âşık Şenlik’in tarihsel ve toplumsal rolü ve önemini de hatırlatan Rektör Prof. Dr. Korkmaz, “Bazı insanlar öldükten sonra da yaşamaya başlarlar. İşte Âşık Şenlik, bu coğrafyanın yurt edinmesinde çok önemli katkılar sunan biridir. Her Anadolu insanının içinde bir kahraman yatar. Âşık Şenlik tarihi olayların bu içindeki kahramanı ortaya çıkarttığı, canıyla sınadığı ama bu sınavdan başarıyla geçtiği çok değerli bir şahsiyettir.” diyerek, Âşık Şenlik ve âşıklık geleneğiyle ilgili yapılan söz konusu uluslararası programın anlamlı ve değerli olduğunu vurguladı.
Organizasyonda büyük katkıları olan Ardahan Valisi Seyfettin Azizoğlu, Ardahan Belediye Başkanı Faruk Köksoy, Vali Yardımcısı Deniz Pişkin, ARÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Gürkan Doğan ve Prof. Dr. Orhan Söylemez ve âşıklara teşekkürlerini de sunan Rektör Prof. Dr. Korkmaz, “Böyle kutlu bir güne üniversitemizin akademik açılışını da rast getirerek kutlu bir başlangıç yapmak istedik. Onun için katılımlarınızdan dolayı çok teşekkür ediyorum. Ozanlar, âşıklar, değerli bilim insanları burada. Hepinize çok teşekkür ediyorum. Ayrıca öğrencilerimize ve personelimize üniversitemizin 2013-2014 akademik yılının hayırlı ve uğurlu olmasını temenni ediyorum.” diyerek sözlerini tamamladı.
Programda Âşık Şenlik’in mücadeleci yönüne değinen Ardahan Belediye Başkanı Faruk Köksoy ise, “Âşık Şenlik bade içip hakkı söylemeye başlamasıyla bölgemizde çığır açmıştır. Bu coğrafyanın vatan olmasında katkıları olan kişilerden biridir. İşgal dönemindeki ağır baskıya, zulme, etnik temizlik amaçlarına rağmen Âşık Şenlik ve onun okulunda yetişenler adaletten yana tavır almışlardır.” dedi. Öte yandan Başkan Köksoy, Ardahan Üniversitesi’nin yeni akademik yılını da kutladı.
Vali Azizoğlu: Âşık Şenlik Sadece Ulusal Değil, Aynı Zamanda Uluslararası Bir Değerdir
Ardahan Valisi Seyfettin Azizoğlu, Âşık Şenlik’in mert ve cesur bir kişiliğe sahip olduğunu ifade ederek, “Bu topraklarda yaşayan kahraman ve yiğit insanları saygıyla anıyoruz. Bu nedenle Âşık Şenlik babanın yüzüncü yılının Ardahan’da kutlanmaya başlanmasının Ardahan ve Ardahanlılar için onur ve şeref olduğunu belirtmek istiyorum. Biz Âşık Şenlik baba gibi değerlerimize sahip çıkabildiğimiz sürece var olacağız. Öte yandan Âşık Şenlik sadece ulusal değil, aynı zamanda uluslararası bir değerdir. Bu nedenle hem Ardahan’da hem de İstanbul’da yapmayı düşündüğümüz organizasyonumuz uluslararası bir niteliktedir.” şeklinde konuştu.
Altay Cumhuriyeti Meclis Başkanı Ciman Belekov’un mesajını okuyan Doç. Dr. Nadejda Tıdıkova da, Âşık Şenlik ve Âşıklık geleneğiyle ilgili bilimsel oturumların düzenlendiği programa katılmaktan onur duyduğunu açıklayarak, organizasyonu düzenleyen ve emeği geçen herkese teşekkür etti.
“Yaşayan Kültür Hazinesi” Âşık Şeref Taşlıova, “93 Koçaklaması”nı Söyledi
Programda Ardahanlı Âşık Şeref Taşlıova, Âşık Şenlik’in “93 Koçaklaması”nı söyledi. Elinde sazıyla sahneye çıkan Taşlıova dinleti sonrası yaptığı açıklamada, Âşık Şenlik’in kültür mirasına sahip çıkmanın ve âşıklık geleneğini yaşatarak gelecek nesillere aktarmanın kutsal bir görev olduğunu ifade etti. Öte yandan Taşlıova, Ardahan Üniversitesi akademisyenleri başta olmak üzere, bilim insanlarının âşıklık geleneği üzerine yapmış olduğu araştırmaların ve yapılacak çalışmaların önemli olduğunu kaydetti.
Konuşmasının ardından Taşlıova’ya program katılım belgesi Vali Seyfettin Azizoğlu tarafından takdim edildi.
Programda “Ardahan Üniversitesi 2013-2014 Akademik Yılı Açılışı” da Gerçekleştirildi
Program çerçevesinde “Ardahan Üniversitesi 2013-2014 Akademik Yılı Açılışı” gerçekleştirildi. Akademik açılış nedeniyle bir sunum gerçekleştiren Kırgızistan Çuy Üniversitesi Rektörü Sulayman Kayıpov, Ardahan Üniversitesi’nin akademik yıl açılışına katıldığı için çok mutlu olduğunu bildirerek, “Ardahan Üniversitesi’nin bugün akademik yıl açılışı… Akşam gelirken kampüse şöyle bir baktık. Oradaki ışık, görüntü bizi heyecanlandırdı. Gece bile böyle parlayan bir üniversitede çalışan akademisyenler çok büyük bir iş başarmış demektir.” sözleriyle, başta Rektör Prof. Dr. Korkmaz olmak üzere, ARÜ yönetiminin çok başarılı çalışmalara imza attığını dile getirdi. Program sırasında, Kırgızistan’da gücün ve başarının sembolü olan bir kamçıyı Rektör Prof. Dr. Korkmaz’a hediye eden Prof. Dr. Kayıpov’a Ardahan Belediye Başkanı Faruk Köksoy tarafından katılım belgesi takdim edildi.
Hem Âşık Şenlik Konuşuldu, Hem De Âşıklık Geleneği Masaya Yatırıldı
Program çerçevesinde Âşık Şenlik ve eserleri birçok yönüyle ele alındı. ARÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonu’nda yapılan bilimsel oturumlarda tarihsel, kültürel, toplumsal, edebi boyutlarıyla âşıklık geleneği masaya yatırıldı.
Öte yandan 2 Kasım 2013 Cumartesi günü Ardahan Kazım Karabekir Paşa Kapalı Spor Salonunda yurt içinden ve yurt dışından gelen Âşıklar tarafından bir konser ziyafeti verildi. Ardahan halkı ve protokolünün davetli olduğu konser programı saat 19.30’tan itibaren Kafkasya Üniversiteler Birliği Başkanı (KÜNİB) ve Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz’ın sunuş konuşmasıyla başladı. Konserde âşıklar birbirinden güzel eserlerini Ardahan halkıyla paylaştı.