Anadolu’nun son kent merkezinde, özellikle edebiyat alanında aydınlatıcı ve örnek çalışmalara imza atan Ardahan Üniversitesi (ARÜ), ulusal ve uluslararası projelere imza atmaya devam ediyor.
Çanakkale zaferinin 101. yılında ARÜ ev sahipliğinde, Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği (İLESAM) ve Türk Tarih Kurumu (TTK) katkıları ile hazırlanan Uluslararası Çanakkale Ruhu ve Mehmet Akif Ersoy Sempozyumu başladı. İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi (İBEF) Hoca Ahmet Yesevi Konferans Salonu’nda başlayan sempozyumun açış konuşmasını İLESAM Genel Başkanı Mehmet Nuri Parmaksız gerçekleştirdi. Genel Başkan Mehmet Nuri Parmaksız, gerçekleştirilen sempozyumun tarihe düşülen çok önemli bir not olduğunu ifade ederek sözlerine başladı. Mehmet Nuri Parmaksız, “Bugün günlerden 18 Mart ve 18 farklı üniversiteden 30 yakın akademisyen 18-19 Mart tarihlerinde Çanakkale Zaferi ve Mehmet Akif Ersoy ile ilgili bildiri sunacak.” dedi. İLESAM Genel Başkanı Mehmet Nuri Parmaksız, Çanakkale ruhunun gelecek nesillere aktarması gerektiğini vurgulayarak, genç nesillere yaşanılan bu tarihi zaferi her yerde ve her mekânda hissettirerek anlatılması gerektiğini söyledi. Parmaksız, Türklerin asla boyu eğmediklerini, Tarih boyunca çok düştüklerini ancak kalkmasını her zaman iyi bildiğini ifade etti. Türk milletinin düşmanlarının hesaplayamadıkları konu, Türkler’in Orta Asya’dan gelme ruhunun hala devam ettiğini unutmaları olduğunu söyledi.
İLESAM, Türk Tarih Kurumu ve Ardahan Üniversitesi ile birlikte Çanakkale ruhuna ve emanetine sahip çıkmak için bu sempozyumu gerçekleştirdiklerini belirten Mehmet Nuri Parmaksız, diğer üniversite rektörlerinin de ARÜ Rektörü Ramazan Korkmaz gibi duyarlı olması gerektiğinin altını çizerek konuşmasını bitirdi.
Sempozyumun ev sahipliğini yapan ARÜ Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, İnsanların karakterlerinin test edildiği zamanların olduğunu, kahraman insanlar rahat koltuklarda oturarak olmadığını ifade etti. Kahraman olunması için zor zamanlarda ARÜ logo tanıtım filminde de bahsedildiği gibi zorluklara karşı merdane durulması gerektiğini ifade etti. Rektör Prof. Dr. Korkmaz, bu günkü Çanakkale ruhu emperyalizm’ e karşı birlik ve kardeş olmaktır. Çanakkale ruhumuzu korumalıyız ve gerekirse bu uğurda can vermeliyiz, diyerek birlik ve beraberlik vurgusu yaptı.
Konuşmaların ardından Prof. Dr. Tuncer Gülensoy başkanlığında birinci oturum başladı. İlk konuşmacı olan Ankara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Nurullah Çetin, İstiklal Marşı’nın Türk milleti açısından önemini anlattı. Prof. Dr. Çetin, İtri’nin tekbiri ile imanımızı, İstiklal Marşı ile de milli benliğimizi tekrarlıyoruz. İstiklal Marşı milli mücadeleyi oluşturan bir metindir. Bizler sadece Allah’ın huzurunda eğiliriz. Başka kimsenin önünde eğilmeyiz. Bizler kimsenin himayesini ve mandasını kabul etmedik ve ya istiklal ya ölüm dedik. İstiklal Marşının temeli istikbalimizdir, diyerek İstiklal Marşı’nın büyüklüğünden bahsetti.
İlk oturumun diğer bir konuşmacısı olan yine Ankara Üniversitesi’nden sempozyuma katılan Prof. Dr. İsmail Doğan, Mehmet Akif Ersoy’un Çanakkale Ruhunda Bulduğu Sosyolojik Temalar konusunu işledi. Prof. Dr. İsmail Doğan, 10 yıl önce yayınlanan Er Ryan’ı kurtarmak isimli filmden bahsederek, çekilen sinema filmlerinin insanları gaza getirerek bir kişinin psikolojisi ile film yaptılar ve yabancılar bu konuda çok başarılı olduklarını belirtti. Kendisinin bu filmi izledikten sonra hemen aklına Çanakkale, Kafkasya ve Orta Doğu’yu düşündüğünü, yabancıların bir kişi üzerinden neler yaptıklarını, bizde ise 14’lü, 15’li kahramanlarımızın, şanlı tarihimizin ve destansı bir milletimiz var ancak yabancılar kadar filmler çekilmediğinin altının çizdi. Ayrıca Prof. Dr. Doğan, Mehmet Akif’i, Tacettin dergâhını iyi bilmemiz ve anlamamız gerektiğini, Akif’in sosyolojisine şiddetle ihtiyaç olduğunu, Akif’i anlamak ve tahlil etmenin önemine değindi.
Çanakkale’yi Geçilmez Kılan Ruh; Asım’ın Nesli konusunu işleyen Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertuğrul Yaman, Akif Osmanlı gibi bir devin çöküşüne ve Türkiye gibi bir filizin yetişmesine şahit olan bir ediptir olduğunu söyledi. Prof. Dr. Ertuğrul Yaman, eğer ki bir ruh arıyorsa Türk milleti Akif’e bakması gerektiğini, Akif’in İslam dünyasının Ömer’i, Türklerin Alperen’i, şairlerin de duayeni olduğunu belirtti. Akif haksızlığa karşı duran gerekirse bileği ile savaşan bir gençtir. Çanakkale ruhunu ortaya koyan kişidir, diyerek konuşmasını tamamladı.
İlk oturumun son konuşmacısı Gazi Üniversitesi’nden Prof. Dr. İbrahim Arslanoğlu, Mehmet Akif’te İnsan Felsefesinin ne kadar büyük bir şuura sahip olduğunun vurgusunu yaptı. Babasının da kurtuluş savaşında savaşan bir asker olduğunu, vatanın kolay kazanmadığını ve kolay da kaybedilmeyeceğinin altını çizdi. Prof. Dr. İbrahim Arslanoğlu, insan birçok bilimin konusudur. İslam dünyasının korkutulduğunu, tembellik ve miskinliğe bırakılarak bu duruma mahkûm edilmeye çalışıldığını belirtti. Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Arslanoğlu, Avrupa çok fazla ihracat yapıp gelir elde ettiğini, akıl ve bilimi en az kullanan yine İslam ülkeleri olduğunu ifade etti. Yok etmenin Allah’a mahsus olan bir şey olduğunu fakat insanın dünyayı yok etmek için büyük bir çaba harcadığını söyledi.
Sunumların ardından konuşmacılara teşekkür belgesi takdim edildi. Öğlen yemeğinde ise günün anlam ve önemine binaen katılımcılara ve programa katılanlara Çanakkale Savaşında mehmetciğin yediği çorba, üzüm hoşafı ve ekmek ikramında bulunuldu.