“Uluslararası Çanakkale Ruhu ve Mehmet Akif Ersoy Sempozyumu” Ardahan Üniversitesi (ARÜ) İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi (İBEF) Hoca Ahmet Yesevi Konferans Salonu’nda gerçekleşen dördüncü oturumda Mehmet Akif Ersoy’un eserlerinde ki düşünsel yapıya dikkat çeken sunumlar gerçekleştirildi.
Prof. Dr. Ertuğrul Yaman’ın başkanlığını yaptığı dördüncü oturumun ilk konuşmacısı Gaziosmanpaşa Üniversitesi akademisyeni Doç. Dr. Alpaslan Demir, ‘‘Gençlerde Ruh Var Mı? Çanakkale ve Mehmet Akif Ersoy’’ konulu sunumu gerçekleştirdi. Doç. Dr. Alpaslan Demir, millet olarak okuma konusunda zayıf kalındığına dikkat çekerek, okuma eylemi gerçekleşmez ise durulan yerden ileriye gidilemeyeceğini ifade etti. Çanakkale ve Asım’ın nesli ile ilgili sorulan sorular ve gençlerin verdiği cevaplar ile ilgili istatistiki bilgiler veren Doç. Dr. Demir, gençlerimizin bu konuda yeterli bilgi ve donanıma sahip olmadığını belirtti. Asım’ın neslini yetiştirmek istediğimiz bu dönemde gençlerimiz Asım’ı tanımadıklarını, millet olarak bazı şeyleri yeniden düşünmemiz gerektiğini ve son günlerde ki evlilik, izdivaç programları ile gençlerimizin düşünmesi engellenip bir et yığını haline getirilmeye çalıştığının altını çizdi.
Mehmet Akif Ersoy’un şiirlerinde toplumsal idealizm ve Asım konusunu işleyen Yrd. Doç. Dr. Yeliz Akar, milli mücadele ve cumhuriyet dönemlerinde yazılan eserlerde yeniden oluşun ve doğuşun öyküsü anlatıldığını, Ziya Gökalp ile başlayan Mehmet Emin Yurdakul ile devam eden milli bilinci uyandırarak kolektif düşünmenin ortaya çıktığını belirtti. Yrd. Doç. Dr. Akar, Mehmet Akif 200 yıl süren yenilgi süreci ile beslenen umutsuzluk ve miskinlik ile çatıştığını ifade etti. Mehmet Akif’in uzun bir buhranın ve sancılı bir sürecin eşiğinde kalan insanların uyanışını anlatan bir sanatçı olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Akar, inancın Asım’ın en büyük değeri olduğunu vurguladı.
Korkut Ata Üniversitesi’nden sempozyuma katılan Yrd. Doç. Dr. Sema Özher Koç, “Milli Kimlik Etrafında Çanakkale Ruhu ve Bu Ruhun Mehmet Akif Şiirlerinde Yansıması” konusunu işledi. Yrd. Doç. Dr. Sema Özher Koç, her yüzyıl kendi insan tipolojisini yaratır. Akif de 20. yüzyılın ruhunun yarattığı bir değer, olduğunu söyledi. 2015 yılında Çanakkale zaferinin 100. yılı kutlandı ve sinemacıların film, şarkıcıların besteler yaptığını belirterek, ölüm psikolojisi ve imanın insanlara verdiği güç ile kişilerin yapamayacağı hiçbir şey olmadığını vurguladı.
Sempozyumun dördüncü oturumunun son sunumunu ise Kafkas Üniversitesi’nden Doç. Dr. Mitat Durmuş gerçekleştirdi. Doç. Dr. Mitat Durmuş, mekân ve insan arasındaki çözümlemenin mümkün olabileceğini, bazı mekânların kişioğlunun değişmesini sağladığını ifade etti. Bazı insanların mekânlar ruhunu onlardan alabileceğini kaydetti. Doç. Dr. Durmuş, Ardahan Üniversitesi’nin ruhunu oluşturan insanın ise ARÜ rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz ve değerli yönetici hocaların olduğunu söyleyerek, genel hattı ile tarih yaşanmış olan olayların kayda geçilmesi olduğuna, Mehmet Akif’in yaşadığı ortam ve dönemin günümüz ile aynı doğrultuda olduğunun vurgusunu yaptı.
Birinci gün oturumlarının ardından ARÜ Güzel Sanatlar Fakültesi akademisyenleri ile öğrencilerinin günün anlam ve önemi için hazırladıkları konser sempozyuma katılanlar tarafından büyük beğeni topladı.